Успенський піст – встановлений на честь свята Успіння Пресвятої Богородиці, один з чотирьох багатоденних постів церковного року. Він триває з 14 серпня по 27 серпня включно і завершується святом Успіння Пресвятої Богородиці.
Успенський піст з’явився близько 1000 року, коли з тривалого «компенсаторного» літнього посту (для тих, хто не дотримався Великиого посту), через неміч людську, був виключений весь місяць липень, і перша частина посту стала закінчуватися на свято апостолів Петра і Павла 29 червня (12 липня). Друга ж частина того посту утворила з себе Успенський піст, який починається зі свята Винесення чесного дерева Животворчого Хреста 1 (14 серпня).
Як і під час будь-якого православного посту, в Успенський піст важливо не тільки тілесне утримання, але й духовне, тобто потрібно намагатися не вдаватися до галасливих розваг.
Згідно з церковним Єрусалимським Статутом, у ці дні суворість трапези така сама, як і в час Великого посту, тобто виключаються м’ясні, молочні продукти і яйця, а риба дозволяється лише в свято Преображення Господнього.
Першого дня посту, в свято Винесення чесного дерева Животворчого Хреста Господнього (14 серпня), за традицією відбувається освячення меду нового збору.
У свято Преображення Господнього (19 серпня) можна вживати рибу, олію та вино. Цього дня у храмах освячуються грона винограду і початок плоду. На Русі в тих місцях, де виноград не росте, встановлено звичай освячення в цей день яблук («Яблуневий Спас»).
У свято Успіння Пресвятої Богородиці (28 серпня), якщо воно припадає на середу або п’ятницю, дозволяється риба, а розговіння переноситься на наступний день; якщо припадає на інші дні тижня, то посту немає.